دامنه چیست؟ - وان سرور آکـادمی
دامنه چیست؟
دامنه چیست؟

دامنه چیست؟

زمان تقریبی مطالعه: 5 دقیقه

دامنه چیست؟

دامنه (Domain) همان آدرسی هست که شما با وارد کردن آن در مرورگرتان وارد یک سایت می شوید. مثلا: www.google.com اجازه دهید دامنه را به زبان ساده تر توضیح دهیم. تصور کنید شما قصد دارید یک کسب و کار راه اندازی کنید، برای اینکه کسب و کار شما درآمد مناسبی داشته باشد باید آن را در یک منطقه مناسب و یک آدرس سر راست که مشتری شما آن را به خاطر بسپارد راه اندازی کنید.

یک آدرس که ویژگی اصلی آن این باشد که، کاربر شما بدون دردسر بتواند آن را بیابد، و ترجیح دهد به جای اینکه به محل کسب و کار رقیب شما برود، پیش شما بیاید چون شما یک آدرس راحت دارید که مشتری شما آن را به خاطر سپرده و احتیاجی نیست خودش را به دردسر بیندازد و همان طور که میدانید این آدرس تنها منحصر به فرد برای کسب و کار شما می باشد. مثلا: بازار، خیابان ۱، پلاک ۱ این آدرس فقط و فقط برای شما می باشد.

آدرس کسب و کار در دنیای اینترنت

در دنیای اینترنت هم همین است شما وقتی تصمیم به راه اندازی سایت میکنید، قبل از هرچیزی باید یک آدرس سر راست، قابل حفظ و ۱۰۰ البته منحصر به فرد داشته باشید که وقتی مشتری یا یوزر شما آن را در مرور گرش تایپ میکند، سایت شما نمایش داده شود البته انتخاب نام دامنه یه کار کاملا تخصصی است.

نام دامین،دامنه چیست؟

دامین، دومین اسم هایی هستند که در ایران بجای واژه (Domain) از آن استفاده میکنند. اما این واژه در فرهنگ لغت فارسی “گسترده” ترجمه شده است ولی در دنیای وب قضیه فرق میکند و شرکت های میزبانی ابری مانند پارس پک از آن برای حفظ و نگهداری وب سایت شما استفاده میکند البته نام دامنه در واقعه یک ip است که توسط پروتکل DNS که کار اصلی آن تبدیل IP به اسم است به یک آدرس تبدیل شده است.

IP چیست ؟

همان طور که در ابتدای مقاله راجب آدرس کسب و کار صحبت کردیم و گفتیم که باید آدرس شما منحصر به فرد باشد، شما یک کد پستی اختصاصی هم دارید، که دنیای اینترنت به کد پستی IP میگویند که توسط پروتکل DNS به اسم تبدیل شده است مثلا اگر این ای پی را 172.217.18.142 در مرور گر وارد کنید گوگل نمایش داده میشود.

اجزای دامنه چیست؟

دامین به طور کلی از ۲ بخش اسم و پسوند تشکیل شده است که خروجی آن میشود آدرس سایت شما

نام دامین:

نام منحصر به فرد و یکتا شما، با قابلیت به یاد سپاری، جذاب با قابلیت برند شدن و کلی ویژگی های دیگر را دارد.

پسوند دامنه چیست؟

پسوند های بسیار زیادی وجود دارند که هر کدام از آن ویژگی های خاص خود را دارند پسوند ها مثل .ir، .comو…

انواع پسوند دامنه

پسوند دامنه ها به دسته بندی های مختلفی تقسیم میشوند. اما همه آن ها ملزم به دریافت مجوز از شرکت ICANN می باشند. به پسوند هایی که مجوز رسمی دارند TLD یا (Top Level Domain) می گویند، که در ادامه این مقاله قصد داریم عنوان آن ها را برای شما همراهان جزیره آموزشی وان سرور توضیح دهیم با ما همراه باشید.

عمومی

پسوند های شامل com. به معنی commercials که مناسب فعالیت تجاری می باشد. دامنه net. که به معنی network مناسب برای شبکه و در نهایت org. به معنی organization که مخصوص ارگان هاست اما نکته حائز اهمیت این است که محدودیت برای ثبت این دامین وجود ندارد و هر کسی میتواند این دامین ها را رجیستر کند.

اختصاصی

این دامنه همان طور که از نامشان مشخص است به طوری کاملا اختصاصی برای سازمان ها یا حتی افراد با فعالیت های مشخص در قوانین و چارچوب مشخص می باشد، از این نوع دامین میتوان به biz. اشاره کرد که مخفف Business برای کسب و کارهای تجارت الکترونیک با فعالیت خاص می باشد، مثال بعدی میتواند دامین محبوب pro. به معنی Professional که حتما نیاز به دریافت مجوز میباشد و برای افرادی در هر زمینه فعالیت به صورت حرفه ای میباشد

پسوند های دامنه ملی

شاید شما هم پسوند های کشوری را به صورت دو حرفی بشناسید دامنه هایی ماندد ir. که متعلق به کشور خودمان ایران بوده و دامنه هایی مانند tr. که مربوط به کشور ترکیه بوده است، اما شاید سوال برای شما پیش بیاید که برخی از دامنه ها هم هستند که دو حرفی هستند و مربوط به کسب و کار ها می باشد مانند tv. که مربوط به تلوزیون می باشد یا co. که مربوط به کمپانی ها می باشد! پس تکلیف این ها چیست ؟

نکته اینجاست که اشتباه فکر میکنید در واقع دامنه tv. مربوط به کشور (تووالو) “Tuvalu” می باشد و دومین co. مطعلق به کشور كلمبيا میباشد که به علت شبیه بودن پسوند این دامنه به کسب و کار ها باعث شده است، این کشور از این فرصت استفاده کنند و از این طریق اقدام به فروش دامنه ملی خود کنند، البته گفتنی است که این قبیل دامنه تنها به این کشور های خلاصه نمی شود و میتوان it ، cc و…. اشاره کرد.

اما دامین ملی به اینجا خلاصه نمیشود برخی از کشور ها مانند ایران، تقسیم بندی های مختلفی و اختصاصی نیز ایجاد کرده اند مانند id. یا ac. که آن ها را ادامه کامل توضیح میدهیم

ir :

همان طور که گفتیم این دامنه مطلعق به کشور خودمان است اما نکته ای که میخواهیم به آن اشاره کنیم این است که مسئول ثبت دامنه‌های با این پسوند پژوهشگاه دانش‌های بنیادی (مرکز تحقیقات فیزیک نظری و ریاضیات) واقع در تهران است.

انواع دامنه ملی ایران

  • co.ir: برای شرکت هایی که دارای مدارک احراز هویت و ثبت شرکت رسمی که در قالب سهامی خاص، عام، مسئولیت محدود و تضامنی می باشد
  • ایران: این نوع پسوند برای دامنه های کاملا فارسی مانند وان سرور.ایران میباشد، البته با هر مرورگری قابلیت دسترسی ندارند
  • ac.ir: این دامنه برای موسسات عالی آموزشی مانند دانشگاه ها که مجوز رسمی و مدارک احراز هویت می باشند اماده شده است
  • id.ir: این یک نوع دومین پرسنلی می باشد که فقط و فقط برای افرادی که ملیت ایرانی دارند میباشد و پیش شرط ثبت آن ارائه کد پستی 10 رقمی و کارت ملی میباشد.
  • org.ir: این پسوند برای شرکت و موسسات خصوصی که دارای مدارک احراز هویت میباشند فراهم شده است
  • sch.ir: پسوند اختصاصی برای مدارسی که دارای مجوز رسمی از اداره آموزش پرورش می باشند
  • gov.ir: این پسوند فقط و فقط مراکز و سازمان های دولتی می باشد که مدارک احراض آن میتواند به نام عضویت هیئت رئیسه یا نماینده شرکت باشد.
  • net.ir: فقط برای شرکت های ارائه دهنده اینترنت رسمی در ایران

نحوه ثبت دامین

برای خرید و ثبت دامنه فقط کافیست ابتدا یک نام برای خود انتخاب کنید ، سپس آن را در صفحه خرید دامنه موجود بودن آن را بررسی کنید.

اگرموجود بود و قبلا کسی آن را خریداری نکرده بود میتوانید اقدام به خرید آن کنید، اما قبل انتخاب نام دامنه بهتر است چند نکته راه بایک دیگر مرور کنیم.

برای جستجوی نام دامین مورد نظر خود کلیک کنید.

نکات انتخاب نام دامنه چیست؟

  • اولین نکته نامی است که انتخاب میکنید مشابه یک برند و معروف نباشد زیر در هنگام سئو و بهینه سازی به مشکل میخورید یا ممکن است به دلیل مسائل برندیگ دومین شما توقیف شود.
  • نام domain باید بسیار کوتاه باشد، بنا بر این تاجای ممکن آن را خلاصه کنید
  • باید قابل تلفظ آسان و حفظ کردن باشد تا کاربران را به درده سر نیندازد
  • تا جای ممکن سعی کنید نام فیلد کاری شما در آن گنجامده شود. برای مثال اگر شما در فروش دوچرخه هستند از docharkhe یا bicycle در نام دامنه استفاده کنید
  • و همچین تاجای ممکن از فاصله (یعنی خط تیره یا دش) و اعداد استفاده نکنید.

اولین نفری باشید که از آموزشها و تخفیفهای ویژه با خبر میشوید 😉
با عضویت در خبرنامه از 80 درصد تخفیف بهره مند شوید

Rate this post